EDEP,SAYGI ve NEZAKET

EDEP,SAYGI ve NEZAKET

30.10.2024 59

EDEP, SAYGI VE NEZAKET

Bir insan doğduğu andan itibaren sürekli durmadan gelişir. Boyu uzar, yürümeyi, konuşmayı öğrenir, okumayı yazmayı, cinsiyetini öğrenir. Bu örneklerin her biri aslında bir gelişim alanıdır. Fiziksel gelişim bedensel değişimleri, zihinsel gelişim beceriler edinmeyi, cinsel gelişim cinsiyetiyle ilgili davranışlar edinmeyi içerebilir. Bu gelişim alanlarından biri de sosyal gelişim alanıdır. Sosyal bir varlık olan insan doğduğu andan itibaren diğerleriyledir yani toplumla...

Bu nedendendir ki çoğu zaman sosyal gelişimin bir süreç olduğu atlanabilir ve sosyal becerilerin kendi halinde zamanı gelince ortaya çıkacağını düşünürüz. Bu düşünce de bizi çocuklar küçükken toplum içindeki yanlış davranışlarını düzeltmek için herhangi bir çaba göstermemeye itebilir. Küçük bir çocuğun küfür etmesine, kardeşine vurmasına, çığlıklar atmasına çoğu zaman kahkahalarla güleriz. Ancak çocuk ilkokula başladığı an terbiyeli, ölçülü, harika davranışlar göstermesini isteriz. Ne yazık ki bu çoğu zaman mümkün olmaz. Çocuğun ilk okulu evidir. Bu evin için de öğrendiklerini topluma taşır. Bu yüzden ne kadar ufak olursa olsun çocuklarımızın sosyal gelişimini desteklemek ve ona örnek olmak anne babaların en temel görevlerindendir.

ÇOCUĞUNUZU GÖZLEMLEYİN

ØHer söylediğinize sizi rencide edecek şekilde cevap veriyorsa,

ØSürekli herkesi tersliyor, ses tonunu yükseltiyorsa,

ØÖğretmenlerine karşı üslubuna dikkat etmeden konuşuyorsa,

ØArgo kelimeleri rahatlıkla çekinmeden söylüyorsa,

ØArkadaşlarına karşı her zaman sert davranıyor,  onları en acımasız şekilde eleştiriyorsa,

ØKendi aralarında büyüklerin yanında oturup kalkmasına, konuşmalarına hiç dikkat etmiyorsa,  o zaman bir yerlerde bir sorun var demektir. Öncelikle ev içindeki yetişkin bireylerin davranışlarını gözden geçirmesi gerekir. Nezaket ifadeleri kullanmayan, küçüğüne büyüğüne saygı duymayan, olumsuz hal ve hareketlerin tespit edilip bırakılması gerekir. Örnek olmak en iyi öğretme yöntemidir. Anne babanın davranışlarındaki değişim mutlaka çocuğa da yansıyacaktır.

 

SAYGILI ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İSTEYEN

ANNE- BABALARIN TUTUMLARI NASIL OLMALIDIR?

 

• Çocuğunuzun her insanın farklı özelliklere sahip olsa da eşit haklara sahip olduğunu anlamasına yardımcı olabilirsiniz. 

• Sizin insanlara her zaman saygılı olduğunuza dair çocuğunuzun tanık olacağı bir ortam oluşturarak ona doğru rehberlik yapabilirsiniz.

• Başkalarına karşı kaba ve saygısız davranışları için konuyla ilgili farkındalık kazandırmaya çalışarak yaptığının neden yanlış olduğunu anlatabilirsiniz.

• Çocuğunuzun yanlış davranışlarını eleştirirken kişiliğine değil, davranışlarına odaklanarak kendine saygı duyması konusunda ona yardımcı olabilirsiniz.

• Doğru karar ve davranışlarında onu takdir edip yanlışlarında da yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz.

• Çocuğunuza teşekkür etmeyi ve özür dilemeyi öğretebilirsiniz. Özür dileme ve teşekkür etme alışkanlığını kazandırmak için yeri geldikçe özür dileyip siz de teşekkür edebilirsiniz.

• Küçük yaştan itibaren sadece diğer insanlara değil, çocuğunuzun çevresindeki bütün varlıklara saygı duymasını öğretebilirsiniz.